MAMMOGRAPHY
ماموگرافی یک روش تصویربرداری پستان به وسیله اشعه X با دوز پایین می باشد که پزشک به وسیله آن بافت سینه، زیربغل و غدد لنفاوی را از نظر داشتن تومور،کیست و… مورد ارزیابی قرار می دهد.
به طور کلی توده های توموری شامل سلول هایی هستند که رشد کنترل نشده دارند و با بزرگ تر شدن این توده ها سازمان یافتگی درآن ها افزایش یافته وسرعت رشد بیشتری پیدا می کنند. همچنین توانایی متاستاز به سایر اندام ها را دارند. بنابراین تشخیص زود هنگام دربیماری هایی همچون سرطان بسیار حائز اهمیت می باشد. یکی از دردسترس ترین روش ها جهت تشخیص زود هنگام سرطان سینه ماموگرافی می باشد.
بافت سینه به دلیل داشتن رگ های خونی و عروق لنفاوی فراوان بیش از بافت های دیگر بدن درمعرض ابتلا به سرطان می باشد. بروز سرطان پستان به عوامل ژنتیکی و محیطی از جمله تغذیه، فعالیت بدنی، مصرف سیگار، سن شروع بارداری و … بستگی دارد. البته در صورت تشخیص زود هنگام سرطان سینه شانس درمان به شدت بالا می باشد. از این رو انجام غربالگری های دوره ای و همچنین ماموگرافی های سالیانه توسط متخصصین توصیه می گردد.
سوالات متداول
از چه سنی باید ماموگرافی انجام شود؟
انجام ماموگرافی به عنوان غربالگری تشخیص زود هنگام سرطان سینه بصورت سالیانه از سن 40 سالگی توصیه گردیده است. اما در صورت وجود موارد خاصی همچون وجود بافت غیر طبیعی در سینه، درد ناحیه پستان، ترشحات غیر طبیعی و ابتلای اقوام به سرطان سینه (مادر،مادربزرگ مادری،خواهر،خاله) انجام ماموگرافی سالیانه از 35 سالگی مطلوب می باشد.
لازم به ذکر است در سنین پایین تر، از سونوگرافی برای بررسی های سینه استفاده می شود.
آیا ماموگرافی درد دارد؟
باتوجه به بافت سینه هرفرد و آستانه درد ایشان واین که در چه سیکل از عادت ماهیانه باشند درافراد مختلف، متفاوت میباشد. البته این درد جزئی بوده و قابل تحمل می باشد.
آیا فشار ماموگرافی به بافت سینه آسیب میزند؟
خیر،هیچ آسیبی وارد نمیکند.
فشرده شدن بافت سینه باعث نازک تر شدن ذخامت و تفکیک کامل بافت ها در حین عکسبرداری می شود. این تغییر در ذخامت بافت، موجب بالا رفتن کیفیت تصویر، افزایش قدرت تفکیک، افزایش ارزش تشخیصی و در نهایت کاهش چشمگیر دوز اشعه می شود.
البته علاوه بر موارد فوق، این فشار موجب کنترل حرکت اندام و جلوگیری از تکرار تصویر برداری به دلیل حرکات بیمار می شود.
ماموگرافی پستان دارای پروتز
بافت پروتز حساس بوده و ممکن است درهنگام ماموگرافی پاره شود. در صورت پارگی احتمالی آب و سیلیکون موجود در پروتز دربافت سینه پخش می شود. از این رو انجام ماموگرافی برای سینه های داری پروتز نیاز به دقت و توجه خاصی می باشد. بنابر این در صورت داشتن پروتز قبل از انجام به کارشناس اطلاع دهید.
آیا اشعه ماموگرافی مضر است؟
اشعه استفاده شده در مامو گرافی، یکی از مواردی است که بسیاری از افراد را برای انجام این آزمایش به تردید میاندازد. در حقیقت در این تست از اشعه بسیار کمی استفاده میشود. علیرغم دوز پایین اشعه، تصاویر ماموگرافی دقیق و با ارزش می باشند.
چرا ماموگرافی آفرینش:
ارزش تشخیصی تمام تکنیک های تصویربرداری شدیدا به کیفیت دستگاه و دانش و تجربه نیروی انسانی وابسته است. از این رو مرکز تصویربرداری آفرینش با بهره گیری از نیروی انسانی و پزشکان مجرب و دستگاه ماموگرافی GE-Pristina آمریکا که مجهز به تکنیک های مدرن می باشد، تمام تلاش خود را در جهت تسریع در تشخیص بیماری و بهبود فرایند درمان مراجعین عزیز می نماید.
ویژگی های منحصر به فرد دستگاه GE-Pristina:
- ارزیابی سه بعدی ضایعات پستان
- استفاده از تکنیک Micro Dose جهت کاهش میزان دوز اشعه به بافت سینه.
- دارای طراحی منحصر بفرد و ارگانیک با قابلیت تنظیم زاویه چرخش و ارتفاع
چگونه خود را برای انجام ماموگرافی آماده نماییم:
- قبل از ماموگرافی استحمام نموده و موهای زائد زیر بغل را تمیز نمایید.
- از مصرف پودر تالک، مام، اسپری و… روی سینه یا زیر بغل خودداری کنید زیرا این مواد میتوانند باعث تفسیر اشتباه ماموگرافی شوند.
- روز قبل از انجام از نوشیدن قهوه وسایر نوشیدنی های حاوی کافئین خودداری کنید.
- بهترین زمان جهت انجام ماموگرفی روزهای پایانی قاعدگی یا پس از اتمام آن می باشد (در این مدت زمان بافت سینه حساسیت کمتری به درد دارد).
- در صورت شیردهی بهتر است سه ماه پس از پایان آن ماموگرافی انجام داده شود.
- لطفا جواب ماموگرافی، سونوگرافی و نمونه برداری (در صورت انجام) را به همراه داشته باشید.
۷. بیماران خانم در صورت بارداری و یا شک به بارداری، واحد پذیرش را مطلع نمایید.