رادیولوژی دیجیتال

تصویر برداری با اشعه x از بدن انسان را در اصطلاح رادیوگرافی می نامند. با توجه به پیشرفت روز افزون تجهیزات و ورود فناوری اطلاعات به تمامی عرصه های زندگی بشر، فناوری رادیولوژی نیز در سال های گذشته دستخوش تغییرات و پیشرفت های متعددی گردیده است و تکنولوژی های قدیمی جای خود را به تجهیزات مدرن، پیشرفته و دقیق کنونی داده اند. رادیولوژی دیجیتال در دسترس ترین و سریعترین روش تصویربرداری از بدن بیماران می باشد که اطلاعات مهمی در خصوص بیماری و علل آن در اختیار تیم درمان می گذارد.

سرعت و کیفیت بالای تهیه تصویر رادیولوژی دیجیتال به شکل چشمگیری از رادیولوژی آنالوگ(قدیمی) بالاتر می باشد. به همین دلیل بسیاری از پزشکان  عکس برداری توسط دستگاه های دیجیتال را توصیه می نمایند. اهمیت استفاده از دستگاه‌های دیجیتال به خصوص در تصویر برداری ‌ مهره‌های کمر و عکس‌های رنگی بیشتر نمایان می شود.

رادیوگرافی دیجیتال کاربرد های متعدد در تشخیص بیماری ها دارد که به چند مورد از آن اشاره می نمائیم:

  • تشخیص بیماری های استخوان و مفاصل (شکستگی، در رفتگی، تومور)
  • ارزیابی قفسه سینه و ریه
  • ارزیابی شکم و لگن
  • ارزیابی دستگاه گوارشی (عکس رنگی با باریوم)
  • بررسی سیستتم کلیه و مجاری ادراری (عکس رنگی با تزریق داروی کنتراست)
  • اندازه گیری طول و زوایای استخوان ها
  • ارزیابی ستون فقرات

 

 

کارکرد دستگاه رادیولوژی

در دستگاه رادیولوژی دیجیتال اشعه X از تیوب خارج و پس از عبور از بدن بیمار به گیرنده های اشعه (دتکتور) برخورد میکند. برخورد اشعه ایکس به دتکتور، موجب القای انرژی در دتکتور می گردد. پردازشگر دستگاه با اندازه گیری میزان القای انرژی و استفاده از الگوریتم های ریاضی، تصویری از بدن بیمار تولید می نماید.

 

خدمات عمومی و تخصصی بخش رادیولوژی

رادیوگرافی سر:

برای تشخیص تومور، عفونت ،شکستگی وآسیب های استخوانی ،بررسی سینوس های بینی وغدد درون ریز استفاده می شود.

رادیوگرافی اندام ها:

رادیوگرافی اندام های مختلف بدن برای یافتن علت درد اندام ها، در رفتگی مفاصل، شکستگی استخوان، نحوه رشد استخوان ها و اشیای خارجی (مانند تکه های شیشه ای یا فلزی )، اختلالات ستون فقرات و هم چنین تشخیص انواع بیماری ها مانند آرتروز، عفونت، تومور و غده انجام میشود.

ALIGNMENT VIEW: در این نوع تصویربرداری سه مفصل لگن، زانو و مچ پا تصویربرداری وسپس به هم متصل می شوند. پس از آن زوایای مختلفی برروی تصویر ثبت و اندازه گیری می گردد. پزشکان ارتوپد با توجه به اطلاعات و اندازه گیری های دقیق،  اختلال اندام تحتانی و انحراف اندام ها را تشخیص می دهد.

 

Whole SPINE/FULL SPINE: این تصویربرداری برای بررسی کیفوز،اسکولیوز و انحرافات ایجاد شده در ستون فقرات است. انحراف ستون فقرات می تواند مادرزادی یا ناشی از عوامل  محیطی مانند نشستن نادرست روی صندلی، حمل اشیای سنگین مانند کیف وکوله پشتی به صورت یکطرفه باشد.

در این پروسیجر عکس سرتاسری از ستون فقرات گردنی، پشتی وکمری در نمای رخ ونیم رخ گرفته می شود. پس از آن زوایای مختلفی برروی تصویر ثبت و اندازه گیری می گردد. پزشکان ارتوپد و مغزو اعصاب با توجه به اطلاعات و اندازه گیری های دقیق،  اختلالات و انحراف ستون فقرات را شناسایی و درمان می نمایند.

چگونه خود را برای انجام رادیوگرافی آماده کنیم:قبل از شروع رادیولوژی، ممکن است از شما خواسته شود موارد زیر را انجام دهید:ü     هر گونه جواهرات را از ناحیه مورد بررسی بردارید.ü     برخی یا همه لباس‌هایتان را درآورید یا تعویض نمائیدü     بدنتان را در حالت های مختلفی قرار دهیدü     در صورت بارداری و یا شک به بارداری، کارشناس مربوطه را مطلع نمائیدعلاوه بر این، جهت انجام برخی رادیوگرافی های تخصصی نیاز به آمادگی های خاصی می باشد. در صورتی که قصد انجام رادیوگرافی تخصصی دارید، می توانید لیست و نحوه آمادگی های تخصصی را از لینک زیر دانلود و مشاهده نمائید.

مشاهده آمادگی های عکس رنگی

  

چرا رادیولوژی آفرینش:

ارزش تشخیصی تمام تکنیک های تصویربرداری شدیدا به کیفیت دستگاه و دانش و تجربه نیروی انسانی وابسته است. از این رو مرکز تصویربرداری آفرینش با بهره گیری از نیروی انسانی و پزشکان مجرب و دستگاه رادیولوژی مدرن که مجهز به تکنیک های پیشرفته ذیل می باشد، تمام تلاش خود را در جهت تسریع در تشخیص بیماری و بهبود فرایند درمان مراجعین عزیز می نماید.

  • استفاده از تکنیک های با دوز کم
  • امکان ارسال لینک تصاویر دیجیتال بر روی موبایل جهت مشاوره با پزشکان در دیگر نقاط
  • انجام تمامی تکنیک های تخصصی شامل لیست ذیل
  1. TOTAL SPINE/FULL SPINE
  2. ALIGNMENT VIEW
  3. عکس های رنگی سیتم گوارشی
  4. عکس رنگی کلیه و مجاری ادراری
  5. عکس رنگی رحم(هیستروسالپینگوگرافی)

 

موارد احتیاط

با توجه به مخاطرات اشعه ایکس بهتر است تا حد امکان از انجام رادیولوژی در دوران بارداری خودداری شود؛ البته در مواقع بسیار اورژانسی انجام رادیوگرافی با هماهنگی با پزشک معالج و زنان بلامانع می باشد. از این رو در صورت بارداری و یا شک به بارداری، حتما کارشناس مربوطه را مطلع نمائید.