سی تی اسکن
سی تی اسکن یا توموگرافی کامپیوتری (Computed Tomography Scan ) CT scan یکی از روش های پیشرفته تصویربرداری پزشکی است.
سی تی اسکن یکی از روش های دقیق تصویربرداری است که با استفاده از پرتو ایکس و پردازش اطلاعات دریافتی از بیمار توسط کامپیوتر، تصاویر دقیقی را از بافت های درونی بدن تهیه می کند. سی تی اسکن، توموگرافی کامپیوتری مقطعی نیز نامیده می شوند. با استفاده از تصاویر سی تی اسکن می توان بافت های درون بدن را مشاهده کرد و شکل آنها را بررسی نمود. با این اطلاعات می توان از وجود بیماری های احتمالی آگاه شد. تصاویر سی تی اسکن بصورت برش های مقطعی نمایش داده می شود.
امروزه استفاده از سی تی اسکن، جزء جدایی ناپذیر در تشخیص و حتی درمان ضایعات استخوانی، بافت نرم و عروق می باشد.
نحوه انجام سی تی اسکن:
برای انجام سی تی اسکن از اشعه ایکس استفاده می شود. در این روش باریکه نازکی از اشعه ایکس (مانند باریکه اشعه لیزر) به اندام بیمار تابانده می شود.
این اشعه از تمامی بافت هایی که سر راه آن قرار دارند عبور کرده و مقداری از آن که از طرف مقابل اندام خارج می شود و توسط دتکتور Detector یا آشکارساز های حساسی دریافت می گردد.
این دتکتورها اشعه را به سیگنال الکتریکی تبدیل می کنند. این فرایند هزاران بار از زوایای گوناگون تکرار می شود. باریکه اشعه ایکس از زوایای گوناگون به درون اندام تابانده شده و خروجی آن در طرف مقابل اندام اندازه گیری می شود.
بدین ترتیب اطلاعات بسیار زیادی بصورت مقادیر مختلف شدت جریان الکتریکی که متناسب با شدت اشعه دریافت شده توسط دتکتور است گردآوری شده و به کامپیوتر مرکزی سی تی اسکن ارسال می شود.
این کامپیوتر بسیار پر قدرت، اطلاعات را پردازش کرده و نتیجه آن بصورت تصاویر متعددی که سطح مقطع اندام را نشان می دهند بر روی مانیتور دستگاه نشان داده می شود.
سی تی اسکن با تزریق: درصورتی که درخواست سی تی اسکن بیمار با تزریق باشد، حین انجام پروسیجر سی تی اسکن ، ماده ای به بدن بیمار تزریق می گردد و بصورت همزمان تصویر برداری انجام می شود. این ماده که کنتراست نامیده می شود، موجب بهبود کیفیت تصویر و افزایش قدرت تشخیصی تصویر می گردد. سی تی اسکن با تزریق معمولا جهت بررسی ضایعات عروقی و بافت نرم مورد استفاده قرار می گیرد.
نمونه برداری (بایوپسی) تحت گاید سی تی اسکن: از سی تی اسکن می توان برای انجام بیوپسی و نمونه برداری از بافت های بدن استفاده کرد. متخصص رادیولوژی می تواند در اطاق سی تی اسکن حاضر شده و در حالیکه بیمار روی تخت سی تی اسکن دراز کشیده است محل دقیق نمونه برداری را مشخص کرده و با یک سوزن نمونه مورد نظر را از بافت مربوطه تهیه کند. این تکنیک دارای بالاترین دقت جهت نمونه برداری می باشد.
نکات که بایستی قبل از انجام سی تی اسکن بدانید:
- مدت تصویربرداری با سی تی اسکن تقریبا کوتاه باشد. این مدت معمولا بین 10-1 دقیقه است. بیمار یایستی در مدت مدت زمان عکس برداری آرامش خود را حفظ نموده و کاملا بی حرکت باشد. هر گونه حرکت بیمار در طول انجام تصویر برداری باعث کاهش کیفیت تصویر، کاهش ارزش تشخیصی و همچنین افزایش مدت زمان عکسبرداری می شود.
- در حین انجام سی تی اسکن بیمار می تواند به راحتی تنفس کند. البته ممکن است در لحظاتی تکنولوژیست از بیمار بخواهد تا چند لحظه نفس خود را نگه دارد.
- بیمار در اتاق سی تی اسکن تنها می باشد ولی تکنولوژیست شما را می بیند و صدای شما را می شنود. بنابر این هر گاه به کمک احتیاج داشتید، می توانید صحبت کنید و آنها را مطلع نمایید.
- در صورتی که درخواست انجام سی تی اسکن بیمار (با تزریق) باشد، در حین انجام پروسیجر دارویی به بیمار تزریق می گردد. در صورت حساسیت به دارو یا مواد غذایی خاصی، حتما تکنولوژیست سی تی اسکن را مطلع نمایید.
- وجود لوازم فلزی در ناحیه مورد نظر جهت اسکن، موجب کاهش کیفیت تصاویر می گردد. از این رو بایستی بیمار پیش از شروع پراسیجر، تمامی لوازم و زیورآلات در ناحیه اسکن را خارج نماید (انجام سی تی اسکن جهت بیماران دارای باطری قلبی و ترکش بلامانع می باشد، اما حتما قبل از هر گونه اقدام، کارشناس مربوطه را مطلع نمایید).
- بعد از انجام سی تی اسکن هیچ اشعه ای درون بدن بیمار باقی نمانده و یا از او ساطع نمی شود.
چرا سی تی اسکن آفرینش:
ارزش تشخیصی تمام تکنیک های تصویربرداری شدیدا به کیفیت دستگاه و دانش و تجربه نیروی انسانی وابسته است. از این رو مرکز تصویربرداری آفرینش با بهره گیری از نیروی انسانی و پزشکان مجرب و دستگاه سی تی اسکن 32 اسلایس GE آمریکا که مجهز به تکنیک های پیشرفته ذیل می باشد، تمام تلاش خود را جهت تسریع در تشخیص بیماری و بهبود فرایند درمان مراجعین عزیز می نماید.
دستگاه سی تی اسکن با استفاده از اشعه X که یک پرتو یونساز می باشد تصویر برداری می نماید. پرتو ایکس در دسته پرتو های یونساز طبقه بندی می گردد. این نوع پرتو ها در گذر از بافت بیولوژیک، اثرات مخربی را به جا می گذارد. از این رو استفاده از تکنیک ها و تکنولوژی های مدرن در جهت کاهش دوز اشعه بسیار با اهمیت می باشد.
ویژگی های منحصر به فرد دستگاه GE Revolution_ Maxima (Designed by USA):
- امکان انجام انواع سی تی آنژیوگرافی(تشخیص تمامی ضایعات عروقی)
- تکنیک ASir: طی این تکنیک دستگاه سی تی اسکن با استفاده از یک سری الگوریتم های ریاضی ، دوز اشعه مورد نیاز جهت تصویر برداری از بدن را تا 50 درصد کاهش می دهد.
- تکنیک ODM: در زمان استفاده از این تکنیک هوشمند، دستگاه سی تی اسکن میزان اشعه را در نواحی حساس بدن همچون چشم ها، تیروئید، گناد ها( اندام های تولید مثل) تا 30 درصد کاهش می دهد.
- امکان تصویربرداری از بیماران با وزن بالا (تا 120 کیلوگرم)
- استفاده از تکنیک MAR : این تکنیک با کاهش اثر نامطلوب فلزات بر کیفیت تصویر (بدون افزایش دوز اشعه) موجب بالا رفتن ارزش تشخیصی تصاویر می گردد.
- انجامتمامی سیتی اسکن های عمومی و تخصصی
- سیتی آنژیوگرافی از تمامی عروق
چگونه خود را برای انجام سی تی اسکن آماده نماییم:
- آمادگی ام آر آی عمومی بدون تزیق/ با تزریق
- آمادگی سی تی آنژیوگرافی قلب
آمادگی ها و نوبت دهی MRI : (برای دانلود کلیک کنید)